Ο Ενημερωτικός Οδηγός Σπουδών του Τμήματος περιγράφει αναλυτικά το ισχύον Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών ώστε το περιεχόμενό του να καθίσταται προσιτό και κατανοητό και να παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα επιμέρους αυτοτελή εκπαιδευτικά συστατικά στοιχεία και δραστηριότητες που το συνθέτουν.

Δείτε εδώ τον Οδηγό Σπουδών 2018-2019 του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Δείτε επίσης:

Οδηγό Σπουδών 2011-2012

Student Ηandbook

Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο, 2002) και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (ΜΔΕ, 2007). Είναι επίσης υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως δικηγόρος έχει ασχοληθεί ιδίως με το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων και με ζητήματα εμπορικής διαιτησίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη σχέση δικαίου και τέχνης, καθώς και γύρω από θέματα ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών (είναι μέλος του δικτύου ΔΥΑΣ/Dariah-gr). Είναι μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ με γνωστικό αντικείμενο «Νομικός Πολιτισμός».

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ.: 210 3897142

Γνωστικό Αντικείμενο:

  • Θεωρία της Τέχνης, Αισθητική Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Τέχνης

Εκπαίδευση

  • 2012: Διδακτορικό δίπλωμα [Dr. phil.] - Ludwig Maximilias Universität, Μόναχο [τίτλος διατριβής: «Έκφραση και χειρονομία: Απόπειρες αποκατασκευής μιας πολύπλοκης σχέσης.»]
  • 2006: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεοελληνικές Σπουδές και Πολιτισμός (Ευρωπαϊκός, Ανατολικός, Βαλκανικός)», Κατεύθυνση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Θεωρίας Λογοτεχνίας και Μεταφρασεολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο - Φιλοσοφική Σχολή
  • 2002: Πτυχίο - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή - Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Δημοσιεύσεις [με κριτές]

  • «Bilder heben ein Wissen auf […]“: Das (Nicht-)Wissen der Bilder in der Poetik Anne Dudens». Στο: Turns und kein Ende: Aktuelle Tendenzen in Germanistik und Komparatistik. Olga Laskaridou, Elke Sturm-Trigonakis κ.ά. (επιμ.), Frankfurt aM: Peter Lang 2017, σελ. 347-360
  • Visualität als Schnittstelle – Schnittstellen des Visuellen. (βιβλιοκρισία για: Sandra Poppe: Visualität in Literatur und Film. Eine medienkomparatistische Untersuchung moderner Erzähltexte und ihrer Verfilmungen. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht 2007. Στο: IASLonline [IASL = Internationales Archiv für Sozialgeschichte der Literatur (= Παγκόσμιο Αρχείο Κοινωνικής Ιστορίας της Λογοτεχνίας)], ημερομηνία δημοσίευσης: 20.10.2009 [ISSN 1612 – 0442]

Μεταφράσεις

Christoph Wulf: Ανθρωπολογία. Ιστορία - πολιτισμός - φιλοσοφία. Αθήνα: Πεδίο 2018 [μετάφραση από τα γερμανικά]

Ώρες γραφείου: κάθε Τρίτη, 13:00-15:00, και κάθε Τετάρτη 12:00-14:00 (Πατάρι Αμφιθεάτρου De Chirico)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τα πρώτα βήματα του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης βαίνουν παράλληλα με την επιτυχή υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Διεύρυνση Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2006-2009)». Το έργο αυτό υλοποιήθηκε μέσω του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης) και συγχρηµατοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από το Ελληνικό Δηµόσιο. Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με σημαντικά αποτελέσματα για τη λειτουργία και ανάπτυξη του νεοσύστατου τότε Τμήματος, όπως η προμήθεια βιβλίων με το σύστημα της πολλαπλής βιβλιογραφίας, η πρόσκληση διακεκριμένων επιστημόνων για την οργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων, η κατασκευή της ιστοσελίδας του Τμήματος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σύνταξη και έκδοση του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, αλλά και στην εκπόνηση της πιλοτικής έρευνας με τίτλο «Αγορά Εργασίας» στο πλαίσιο της οποίας διερευνήθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και οι δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος και ιδίως η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στο εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ εντάσσεται και το ερευνητικό έργο «Φύλο-Πυθαγόρας ΙΙ: Η γυναικεία εικαστική και λογοτεχνική παρουσία στα περιοδικά Λόγου και Τέχνης: 1900-1940», το οποίο υλοποιήθηκε με συμμετοχή έξι εξωτερικών συνεργατών και ενός μέλους ΔΕΠ του Τμήματος ως επιστημονικής υπευθύνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου αυτού παρουσιάστηκαν σε διημερίδα που οργανώθηκε το έτος 2007. Εξάλλου, το Τμήμα σε μια προσπάθεια συνέχισης της επιτυχούς αυτής πορείας επιδιώκει τη συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων αναφορικά με την προκήρυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων, ευρωπαϊκών και μη. Ερευνητικές προτάσεις έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται διαρκώς από μέλη του προσωπικού του Τμήματος. Καθηγητές του Τμήματος συμμετέχουν λχ. στα προγράμματα «Fulbright Specialist Program», «Θαλής», «Αριστεία» και «Αρχιμήδης». Υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος συμμετείχαν στην πράξη «Ηράκλειτος 2 - ΑΣΚΤ» η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), ενώ μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετείχαν στην υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας - ΜΟΔΙΠ της ΑΣΚΤ», καθώς και στην υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Dariah-gr - Aνάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες - ΔΥΑΣ». Στο πλαίσιο της πράξης «Dariah-gr - ΔΥΑΣ» πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις μεταξύ των οποίων η οργάνωση εκδήλωσης στην ΑΣΚΤ το έτος 2015. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εντάσσεται και η πράξη «Δομή Απασχόλησης & Καινοτομίας - ΔΑΣΤΑ της ΑΣΚΤ». Στην πράξη αυτή συμμετείχε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, καθώς και φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος οι οποίοι επελέγησαν κατόπιν διαγωνισμού για την επιμέλεια ομαδικών εκθέσεων έργων τέχνης αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών. Οι ομαδικές αυτές εκθέσεις με τίτλο «Διάλογος#» πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης.

Στο ερευνητικό έργο του Τμήματος εντάσσεται επίσης η οργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης για την παρουσίαση των Πρακτικών του Β’ Συνεδρίου της Εταιρείας το 2009, καθώς και η οργάνωση του Δ’ Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης (συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης) το 2012 και του Συνεδρίου Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής το 2014, αλλά και η ανάπτυξη ερευνητικών συνεργειών των διδασκόντων με επιστημονικούς και λοιπούς φορείς (συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές έγκυρων επιστημονικών περιοδικών, λχ. περιοδικό Leonardo που εκδίδει το ΜΙΤ, συμμετοχή σε διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, projects σε φορείς όπως η Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, ή σε συνεργαζόμενους φορείς όπως η Ecole des Beaux Arts, Paris, & το Institut Francais d’ Athènes). 

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν επίσης η οργάνωση των ακόλουθων ημερίδων: «Τέχνη και Επιστήμη: 'Από το Bauhaus στη Βιο-τέχνη'», «Το τυχαίο. Η αντίσταση του αντικειμένου. Μια συζήτηση στην ΑΣΚΤ», και «The artist as host».

Επιπλέον, στο προσεχές μέλλον θα λάβει χώρα συνέδριο με συμμετοχή της ΑΣΚΤ και με τίτλο «Το Bauhaus και η Ελλάδα με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών ίδρυσης της Σχολής του Bauhaus στη Βαϊμάρη» (Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.).

 

 

Η Ναυσικά Λιτσαρδοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου διδάσκει ως μέλος ΔΕΠ από το 2011. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts των Η.Π.Α. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Brown των Η.Π.Α. Διδάσκει ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης των νεότερων χρόνων από την Αναγέννηση έως και το 17ο αιώνα, καθώς και το Ροκοκό. Το κύριο ερευνητικό της αντικείμενο είναι η φλαμανδική και ολλανδική ιστορία και θεωρία της τέχνης του 17ου αιώνα. Στα ειδικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα εξής: η σχέση εικαστικής παραγωγής και κειμένων, θεωρητικές και κριτικές προσεγγίσεις στην τέχνη, ζητήματα πατρωνείας και αγοράς της τέχνης, η παραγωγή και η σημασία των διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδών (genres). Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και τη μονογραφία Η Ζωγραφική Παραγωγή των Κάτω Χωρών κατά τον 17ο αιώνα (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2015). Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην έκφραση των συναισθημάτων και του υψηλού στην ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα.

 

Αναλυτικό Βιογραφικό

 

Ώρες γραφείου: Παρασκευή 12:00-14:00 κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.