Η Μαρία Βάρα εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στη λογοτεχνία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου είναι και το πτυχίο της. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στην πεζογραφία στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Glasgow της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία του προγράμματος Erasmus. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς κύκλους σπουδών μαθήματα θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας, συγκριτικής λογοτεχνίας, δεξιοτήτων έρευνας, γλώσσας και ορολογίας της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όπου είναι διορισμένη ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης). Διετέλεσε γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγλικών Σποδών (HASE, www.enl.auth.gr/hase/) 2014-2020. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους από διεθνείς εκδοτικούς οίκους για ζητήματα φύλου και λογοτεχνικού είδους (παραμύθι, αστυνομικό μυθιστόρημα), το Γοτθικό μυθιστόρημα, τη σχέση τέχνης και λογοτεχνίας, την επιρροή των επιστημών και των νέων μέσων στη λογοτεχνία, την πρόσληψη Βρετανών συγγραφέων στην Ελλάδα, τις λογοτεχνικές και πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κεφάλαια στα εξής βιβλία: The Reception of Jane Austen in Europe (Continuum, 2007), Metafiction and Metahistory in Contemporary Women’s Writing (Palgrave Macmillan, 2007), Le Gothic (Palgrave Macmillan, 2008), Rewriting/Reprising: Plural Intertextualities (Cambridge Scholars Publishing, 2009), The Letter of the Law: Literature, Justice and the Other (Peter Lang, 2013), The Reception of Charles Dickens in Europe (Bloomsbury Academic, 2013), Liminal Dickens (Cambridge Scholars Publishing, 2016), Ruins in the Literary and Cultural Imagination (Palgrave Macmillan, 2019). Η πιο πρόσφατη δημοσίευση της (2022) αφορά τη σχέση των μυθιστορημάτων της Jane Austen με τα διαδικτυακά μιμίδια: ‘OMG JANE AUSTEN’: Austen and Memes in the Post-#MeToo Era (https://www.mdpi.com/2076-0787/11/5/112).

Ώρες γραφείου: Kατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Iστοσελίδα ερευνητικού έργου: https://orcid.org/0000-0002-5451-6411

 

Maria Vara is Special Teaching Staff at the Department of Theory and History of Art, Athens School of Fine Arts. She holds an MA from the University of East Anglia (Norwich, UK) and a PhD  ̶ funded by the Greek State Scholarships Foundation ̶ from the School of English, Aristotle University (Thessaloniki, Greece). She has been secretary of the Hellenic Association for the Study of English (HASE, www.enl.auth.gr/hase/), 2014-2020. Her publications include chapters in The Reception of Jane Austen in Europe (Continuum, 2007), Metafiction and Metahistory in Contemporary Women’s Writing (Palgrave Macmillan, 2007), Le Gothic (Palgrave Macmillan, 2008), Rewriting/Reprising: Plural Intertextualities (Cambridge Scholars Publishing, 2009), The Letter of the Law: Literature, Justice and the Other (Peter Lang, 2013), The Reception of Charles Dickens in Europe (Bloomsbury Academic, 2013), Liminal Dickens (Cambridge Scholars Publishing, 2016) and Ruins in the Literary and Cultural Imagination (Palgrave Macmillan, 2019). Her most recent publication (2022) is ‘OMG JANE AUSTEN’: Austen and Memes in the Post-#MeToo Era (https://www.mdpi.com/2076-0787/11/5/112).

E-mail address: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ORCHID webpage: https://orcid.org/0000-0002-5451-6411

 Βρατσκίδου

Η Δρ. Ελεονώρα Βρατσκίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Tέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Από το 2017 έως το 2021 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης και Ιστορικής Πολεοδομίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (2011-2012) και στο Πανεπιστήμιο François-Rabelais της Τours (2014). Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität, Dahlem Humanities Center, 2012), στο Πανεπιστήμιο του Princeton (Hellenic Studies, 2012-2013) και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ως υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 εργάσθηκε ως επιμελήτρια της συλλογής έργων τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του κόσμου της τέχνης στην Ελλάδα και τις διαπολιτισμικές σχέσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία από τον 19ο αιώνα και εξής, στην ιστορία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των εκθεσιακών πρακτικών, καθώς και στην ιστορία της ιστορίας της τέχνης.

Ώρες γραφείου: Kατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail 
Γραφείο: Απέναντι από το αμφιθέατρο De Chirico
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Τηλ.: 210 48 01 282 

Απόφοιτος Νεοελληνικού Τομέα Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Μεταπτυχιακός τίτλος από τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης. Διδακτορικός τίτλος στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από το Νεοελληνικό Τομέα ΕΚΠΑ. Διδακτορικός τίτλος από το Τμήμα ΘΙΣΤΕ της ΑΣΚΤ. Δύο οκτάμηνα σεμινάρια «Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ψηφιακές Τεχνολογίες» και «Ψηφιακός Πολιτισμός και Πολιτισμική Τεχνολογία». Ειδίκευση στα θέματα φύλου και λογοτεχνίας. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: φύλο-σεξουαλικότητα και λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία, η ποίηση ως performance, οπτική ποίηση κ.ά. Αναλυτικό βιογραφικό και εργασίες: https://asfa.academia.edu/BarbaraRoussou

 

Ώρες γραφείου: Κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail

Γραφείο: Πατάρι αμφιθεάτρου De Chiricο

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η Μαρία Χατζή είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο, 2002) και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (ΜΔΕ, 2007). Είναι επίσης υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως δικηγόρος έχει ασχοληθεί ιδίως με το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων και με ζητήματα εμπορικής διαιτησίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη σχέση δικαίου και τέχνης, καθώς και γύρω από θέματα ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών (είναι μέλος του δικτύου ΔΥΑΣ/Dariah-gr). Είναι μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ με γνωστικό αντικείμενο «Νομικός Πολιτισμός».

Γραφείο: Πατάρι αμφιθεάτρου De Chirico

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ.: 210 4801271

Ο Ενημερωτικός Οδηγός Σπουδών του Τμήματος περιγράφει αναλυτικά το ισχύον Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών ώστε το περιεχόμενό του να καθίσταται προσιτό και κατανοητό και να παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα επιμέρους αυτοτελή εκπαιδευτικά συστατικά στοιχεία και δραστηριότητες που το συνθέτουν.

Δείτε εδώ τον Οδηγό Σπουδών 2018-2019 του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Δείτε επίσης:

Οδηγό Σπουδών 2011-2012

Student Ηandbook

Τα πρώτα βήματα του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης βαίνουν παράλληλα με την επιτυχή υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Διεύρυνση Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2006-2009)». Το έργο αυτό υλοποιήθηκε μέσω του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης) και συγχρηµατοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από το Ελληνικό Δηµόσιο. Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με σημαντικά αποτελέσματα για τη λειτουργία και ανάπτυξη του νεοσύστατου τότε Τμήματος, όπως η προμήθεια βιβλίων με το σύστημα της πολλαπλής βιβλιογραφίας, η πρόσκληση διακεκριμένων επιστημόνων για την οργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων, η κατασκευή της ιστοσελίδας του Τμήματος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σύνταξη και έκδοση του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, αλλά και στην εκπόνηση της πιλοτικής έρευνας με τίτλο «Αγορά Εργασίας» στο πλαίσιο της οποίας διερευνήθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και οι δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος και ιδίως η δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στο εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ εντάσσεται και το ερευνητικό έργο «Φύλο-Πυθαγόρας ΙΙ: Η γυναικεία εικαστική και λογοτεχνική παρουσία στα περιοδικά Λόγου και Τέχνης: 1900-1940», το οποίο υλοποιήθηκε με συμμετοχή έξι εξωτερικών συνεργατών και ενός μέλους ΔΕΠ του Τμήματος ως επιστημονικής υπευθύνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου αυτού παρουσιάστηκαν σε διημερίδα που οργανώθηκε το έτος 2007. Εξάλλου, το Τμήμα σε μια προσπάθεια συνέχισης της επιτυχούς αυτής πορείας επιδιώκει τη συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων αναφορικά με την προκήρυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων, ευρωπαϊκών και μη. Ερευνητικές προτάσεις έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται διαρκώς από μέλη του προσωπικού του Τμήματος. Καθηγητές του Τμήματος συμμετέχουν λχ. στα προγράμματα «Fulbright Specialist Program», «Θαλής», «Αριστεία» και «Αρχιμήδης». Υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος συμμετείχαν στην πράξη «Ηράκλειτος 2 - ΑΣΚΤ» η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), ενώ μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετείχαν στην υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας - ΜΟΔΙΠ της ΑΣΚΤ», καθώς και στην υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Dariah-gr - Aνάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες - ΔΥΑΣ». Στο πλαίσιο της πράξης «Dariah-gr - ΔΥΑΣ» πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις μεταξύ των οποίων η οργάνωση εκδήλωσης στην ΑΣΚΤ το έτος 2015. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εντάσσεται και η πράξη «Δομή Απασχόλησης & Καινοτομίας - ΔΑΣΤΑ της ΑΣΚΤ». Στην πράξη αυτή συμμετείχε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, καθώς και φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος οι οποίοι επελέγησαν κατόπιν διαγωνισμού για την επιμέλεια ομαδικών εκθέσεων έργων τέχνης αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών. Οι ομαδικές αυτές εκθέσεις με τίτλο «Διάλογος#» πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Παλλήνης.

Στο ερευνητικό έργο του Τμήματος εντάσσεται επίσης η οργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης για την παρουσίαση των Πρακτικών του Β’ Συνεδρίου της Εταιρείας το 2009, καθώς και η οργάνωση του Δ’ Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης (συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης) το 2012 και του Συνεδρίου Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής το 2014, αλλά και η ανάπτυξη ερευνητικών συνεργειών των διδασκόντων με επιστημονικούς και λοιπούς φορείς (συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές έγκυρων επιστημονικών περιοδικών, λχ. περιοδικό Leonardo που εκδίδει το ΜΙΤ, συμμετοχή σε διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, projects σε φορείς όπως η Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, ή σε συνεργαζόμενους φορείς όπως η Ecole des Beaux Arts, Paris, & το Institut Francais d’ Athènes). 

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν επίσης η οργάνωση των ακόλουθων ημερίδων: «Τέχνη και Επιστήμη: 'Από το Bauhaus στη Βιο-τέχνη'», «Το τυχαίο. Η αντίσταση του αντικειμένου. Μια συζήτηση στην ΑΣΚΤ», και «The artist as host».

Επιπλέον, η ΑΣΚΤ συνδιοργάνωσε και το συνέδριο με τίτλο «Το Bauhaus και η Ελλάδα με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών ίδρυσης της Σχολής του Bauhaus στη Βαϊμάρη» μαζί με την Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. Δείτε επίσης εδώ σχετικά με την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.

Με φορέα υποδοχής το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και συνεργαζόμενο φορέα το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2023, υλοποιείται το πρόγραμμα Κόμβος ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ - Διάχυση της Έρευνας για την Τέχνη σε μια ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΚΗ Κοινωνία (χρηματοδότηση: ΕΛΙΔΕΚ). Στην ομάδα έργου του Κόμβου, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, συμμετέχουν 13 επιστήμονες και επιστημόνισσες από τα δύο Τμήματα, ενώ ο Κόμβος διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.techno-logia.gr), σελίδα στο facebook (ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ) και κανάλι στο YouTube. Μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου του Κόμβου εδώ.

Εδώ μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στο ιστολόγιο των διδακτορικών & μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος.